Blancolån – låna till det du behöver

Ett blancolån eller privatlån som man också säger är ett lån utan säkerhet där du som låntagare själv bestämmer vad du vill låna till. Hos oss kan du låna mellan 20 000 och 500 000 kronor utan säkerhet. Du väljer själv hur lång tid du vill låna, och om du vill slippa avbetalningar under det första året. Du kan välja att betala tillbaka lånet på upp till 15 år. Ju längre tid du väljer, desto mindre blir varje avbetalning.

Så här fungerar det.

Så här fungerar det

Ansök om ditt lån

Du ansöker här på webben genom att fylla i uppgifter om dig och ditt lån.

Signera och returnera

När du fått hem skuldebrevet, signerar du det och skickar tillbaka det till oss.

Lånet betalas ut

Vi betalar ut pengarna inom ett par vardagar, till det konto som du har angivit i din ansökan.

Vem kan ansöka om blancolån?

Nästan alla kan ansöka om ett lån utan säkerhet. Det är enkelt att ansöka om ett blancolån så länge du uppfyller våra krav.

För att få ansöka om blancolån behöver du vara minst 20 år, ha en årsinkomst på minst 180 000 kronor, vara folkbokförd i Sverige och haft inkomst i Sverige i minst tre år. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar. Du behöver också betala tillbaka lånet innan du fyller 71 år.

Vad kan man låna till?

Det vanligaste ändamålet för blancolån är konsumtion. Lånet kan användas till vad du vill, det är helt upp till dig. Behöver du en ny bil, vill du ut och resa eller kanske renovera huset? Kanske har det dykt upp någon annan större utgift som inte dina sparpengar täcker? I vilket fall som helst så behöver du inte redovisa vad du ska ha pengarna till.

Den stora fördelen med blancolån är flexibiliteten. Du kan använda det till precis vad du vill och behöver. Ett användningsområde, förutom plötsliga utgifter och konsumtion kan vara ett blancolån till kontantinsats för en bostad. Då kan lånet rent av betraktas som en investering förutsatt att värdet på bostaden går upp.

Skillnad på blancolån och andra lån

Motsatsen till ett blancolån kallas för hypotekslån där lånet är säkrat med en inteckning i egendom, t.ex. villan i ett villalån.

Ett blancolån tas oftast för olika former av privatkonsumtion. Det är upp till långivaren att bedöma låntagarens återbetalningsmöjlighet och återbetalningsvilja.

Utifrån långivarens bedömning sätts en individuell ränta.

Konsumentkredit tillämpar individuell räntesättning på våra blancolån. Det innebär att räntan, som är rörlig, bestäms utifrån dina specifika förutsättningar i ansökan samt i den kreditupplysning som tas i samband med ansökan. För närvarande varierar räntan på Konsumentlånet mellan 4,90% och 12,90%. Baserat på kreditbedömningen försöker vi erbjuda den förmånligaste räntan för dig och därmed bevilja ett lån som är anpassat till din aktuella personliga situation.

Ett blancolån innebär att du saknar säkerhet på lånet. På det viset skiljer sig blancolån ganska mycket från ett billån eller bolån där du riskerar att bli av med bilen eller bostaden om du inte kan betala dina skulder. Vid ett blancolån kan inte långivaren agera på samma sätt. Det här innebär dock inte att ett blancolån är fritt från konsekvenser. Tvärtom. Om du inte kan återbetala lånet går ditt ärende över till kronofogden som kan utföra en utmätning. Då ser kronofogden över dina tillgångar för att se vilka möjligheter det finns för att återbetala ditt lån till långivaren.

Frågor och svar

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet där du som låntagare själv bestämmer vad du vill låna till.

Vilka är grundkraven för ett blancolån?

För att få ansöka om blancolån behöver du vara minst 20 år, ha en årsinkomst på minst 180 000 kronor och haft inkomst i Sverige i minst tre år. Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Lånet ska betalas tillbaka innan du fyller 71 år.

Kan jag ansöka om blancolån utan fast inkomst?

För att ansöka om ett blancolån från Konsumentkredit behöver du ha fast inkomst men du behöver inte vara fast anställd.

Vad är räntan på blancolån?

På Konsumentlånet varierar räntan mellan 5,45% och 14,95%. Räntesatser per 2023-02-27.

Hur lång är återbetalningstiden?

Du kan välja att betala tillbaka lånet på upp till 15 år. Ju längre tid du väljer, desto mindre blir varje avbetalning.

Vad kan jag låna till?

Du bestämmer själv vad du vill låna till och behöver.

 

Låna till det du har behov av. Renovering, kontantinsats eller samla andra krediter och dyrare smålån kanske?

Vi tillämpar individuell räntesättning 6,95% – 16,95% (räntesatser per 2023-12-12). Effektiv ränta beräknad vid exempelräntan 7,95% vid lånebelopp 150 000 kronor och en återbetalningstid på 10 år är 8,25%. Uppläggningsavgift 429 kr, aviavgift 0 kr/månad vid autogiro samt amorteringsfritt första året. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1954 kr (997 kr under det amorteringsfria första året) och det sammanlagda beloppet att betala blir 223 045 kr. För att ansöka om lån måste du vara minst 20 år, ha en årsinkomst på minst 180 000 kr, haft en inkomst i Sverige i minst 3 år och inte ha några betalningsanmärkningar. Vid låneansökan inhämtas kreditupplysning.